Kundtjänst

VAL AV RINGAR

SVENSKA / SEK / INKL. MOMS

 

 

Start - Sophies Silver

 

 

 

START      Nyheter      Armband      Broscher      Collier (Halsband)      Hängsmycken      Kedjor      Örhängen

 

Herrsmycken      Övriga smycken      Kundtjänst och Information      Våra Smycken      Om firman      Fakta om Smycken

 

 

 

 

Rengöring  Rena sanningen...  Rent - Snäll version  Bara doppa silver...  Huskur för silverGuld - info  Gammalt guld  Vitguld  Återvinning & Miljö  GuldprisetStämplar  Ortstämplar  NamnstämplarStorlekar & Mått  Ringstorlekar  Val av ring: Hjälp  Kedjor, måttguideArmbandstipsTitankrokarRingspännesinfoÄdelstenar  Stenslipningar  Hårdhetsskalor  DiamantstorlekarPärlor  Saltvattenspärlor  Sötvattenspärlor  Imiterade pärlor  Så blir pärlor tillOrdlista

 

 

Välja ringar - Hur gör man??

 

 

Hur väljer man förlovnings- och vigselringar?

Vad ska man tänka på?

Tankarna kan vara många när man bestämt sig för att bli två, och på något sätt visa det för resten av världen.

 

 

För det första: GRATULERAR!!

 

Grattis till att ni har hittat varandra. Ni har redan klarat av den värsta biten!

Andas nu lugnt, det här med ringar ska nog ordna sig.

 

 

Finns det några regler när det gäller ringar?

 

Nej.

Det finns inga lagar eller regler som bestämmer hur ringarna ska se ut eller hur dom ska bäras. Det finns bara traditioner och sedvänjor och dessa varierar från land till land och från tid till tid.

Det är NI som bestämmer hur NI vill ha det.

Det är er två det här gäller. Det behöver inte ens vara ringar som visar att ni är förlovade eller gifta. Vi har sålt alla slags smycken som "tvåsamhetsbevis": hängsmycken, örhängen, armband och halsringar.

Men för enkelhetens skull talar vi bara om ringarna här.

 

Material

 

Ringarna kan vara av silver, guld, vitguld, platina, titan, stål, eller vad ni trivs med.

Och visst kan man blanda och ha en ring i ett material och den andra i ett annat.

Hos oss kan ni köpa ringar av silver, guld eller vitguld.

Så här skiljer sig de olika materialen åt:

 

Silver

 

Har en vacker vit glans som oftast består. En relativt billig metall. Mjukare och inte lika slitstark som guld. Det går inte att lägga in små stenar i silverringar på ett hållbart sätt. Silvret är för mjukt, och stenen faller lätt ur när ringen slits.

 

Guld, vanligt

 

Slitstarkare, hårdare och tåligare är silver med en glans som åldras vackert. Numera väldigt dyrt. Guldpriset har i princip kommit ikapp platina. Mer info HÄR. Det går utmärkt att fatta in alla slags stenar i guld.

 

Vitguld

 

Lika hårt och tåligt som vanligt guld. Har numera en mörkare gulgrå färg eftersom man inte blandar in nickel i vitguld, och åldras inte lika vackert.

Läs mer om vitguld HÄR. Dyrare än vanligt guld. Lika lätt att fatta in stenar i som vanligt guld, men svårare att bearbeta eftersom det har lite andra materialegenskaper än vanligt guld.

 

Platina

 

En egen metall som inte är det samma som vitguld. Kostar numera ungefär lika mycket som guld. Har en lite kall, ljusgrå glans. Är otroligt hårt och extremt svårt att bearbeta. Därför är det bara ett fåtal butiker här i Sverige som kan erbjuda platinaringar. Går att fatta in stenar i. I Tyskland är det populärt och där finns det största sortimentet av platinasmycken.

 

Titan

 

Hård och väldigt lätt metall. Lite ljusgrå i färgen och oftast matt eftersom den är svår att polera upp. Den enda metall som aldrig orsakar allergi. Rätt billig, men svår att bearbeta så arbetskostnaden stiger istället. Går utmärkt att sätta in stenar i.

 

Stål

 

Rostfritt stål används nästan bara i maskingjorda ringar från olika designers. Hårt och relativt billigt som material, men designers vet hur man tar betalt. Oftast mattborstat. Går att få med stenar i.

 

Traditioner och historia

 

I Sverige (och i många europeiska länder) bärs förlovnings- och vigselringar på vänster hands ringfinger. Traditionen kommer via det gamla Grekland från det antika Egypten där man ansåg att vänster ringfinger var direkt förbundet med hjärtat som då var själens boning.

Förlovnings- och vigselringar har sett olika ut genom tiderna, men det räcker att berätta om de senaste 100-200 åren i Sverige.

 

"Förr i tiden" = slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var det enkelt:

När en man och en kvinna förlovade sig bar båda en enkel, slät, lite kupad ring av vanligt guld.

I den graverade man in förlovningsdatum och namnet på partnern.

När man gifte sig fick oftast bara kvinnan en till likadan guldring, där man graverade in vigseldatum och mannen namn.

I mannens ring graverades även vigseldatum in.

Det hände ibland att även mannen bar två ringar.

 

 

 

På den här tiden när många var jordbrukare eller jobbade i andra tunga jobb med sina händer, hade man även något som kallades för "slitringar".

Det var kopior av förlovnings- och vigselringarna av mässing som man bar till vardags under jobbet för att inte nöta ut eller förstöra guldringarna.

 

I mitten av 1900-talet började man även använda ringar i vitt guld, och det kom också vigselringar med stenar i. Antingen små stenar infällda i vigselringen, s k alliansringar eller ringar med en större sten, s k solitärringar.

 

Runt 1970 började det bli populärt med olika mönster på utsidan av både vigsel- och förlovningsringarna. Det var också viktigt att ringarna matchade varandra.

På 1980-talet kom så de breda, tjocka ringarna. Gärna med mycket stenar i vigselringen.

 

 

 

 

I slutet av 1900-talet blev Sverige mer globaliserat och via tv och film kom nya traditioner in när det gällde valet av ringar. Från amerikanska filmer och tv-serier kom traditionen att kvinnan skulle ha en förlovningsring med en stor diamant medan mannen inte hade någon förlovningsring. När man sedan gifter sig får båda varsin guldring.

Han får en slät ring medan hennes kan ha stenar i sig.

Filmerna har haft så stor genomslagskraft att t o m den svenska kronprinsessan Victoria valde denna amerikanska tradition för sina ringar.

 

Med 2000-talet kom så alla designerringar. Det blev alla möjliga versioner av bredder och tjocklekar. Stenarna kunde sitta på vilken av ringarna som helst, på sidan av ringarna och inne i ringarna. Även män började ha stenar på sina ringar. Det kom också ord och gravyrer av citat på alla möjliga delar av ringen.

 

 

Nu en bit in på 2000-talet är det total frihet för förlovnings- och vigselringar som gäller.

Man kan säga att det är okej att gå "all in" på ringar.

Vilken ring som helst kan vara en förlovnings- eller vigselring, och den kan sitta på vilket finger som helst. De två som bildar paret behöver inte ens ha likadana ringar, eller ens ringar som liknar varandra.

Om man ska tala om mode för ringar nu så är det väl i så fall ringar där det sitter stenar tätt, hela vägen runt om. Dessa kallas helalliansringar, evighetsringar eller eternity rings. Dessa har blivit populära eftersom guldet blivit så dyrt medan stenar inte stigit lika snabbt i pris.

Mycket vackra ringar, men mycket lätta att skada. Vi har sett många sådana där stenarna fallit ur efter att bäraren tagit ett stadigt tag i t ex barnvagnen.

En annan trend är också att det blivit vanligare med ringar i silver. Dels p g a att guldet blivit dyrt, men även för att designen på silverringar ofta är modernare och intressantare än på guldringar.

 

Det har också blivit så att man numera kan byta till nya ringar vid olika årsdagar, eller sätta in stenar i ringar i efterhand,

t ex låta en sten i förlovningsringen göra den till en vigselring.

Kanske byta ut förlovningsringen i silver mot en i guld när man blivit äldre har mer pengar.

 

Ni har alltså full frihet att välja vilka ringar ni vill. Men som alltid är det svårare att välja när man har allt att välja på....

 

 

 

Våra råd:

 

 

Tänk på vad ni behöver:

Ska pengarna läggas på ringar, en resa, barn, lägenhet, eller...

 

Vem väljer ni ringarna för:

För er själva eller för att visa upp för andra.

 

Vad sysslar ni med:

Klarar ditt jobb av en tunn ring med stenar eller en bred ring där det kan fastna en massa under ringen.

Kan du ha en ring med sten och klor utan att riva kläder, barn eller segel.

Måste du ta av din dyra ring på jobbet eller på gymmet och riskera att glömma den eller tappa bort den, eller vill du ha en riktig värstingring för att det är kul eller för att glänsa med.

 

Ta inte i för mycket! Tänk på att ringarna ska fungera i ert dagliga liv utan att gå sönder eller skada någon.

Designvärlden är full av häftiga ringar, men de flesta kunder behöver egentligen vad vi lite på skoj kallar för "foträta smycken", dvs. smycken som är bekväma och som fungerar i alla situationer.

 

 

Alla ringar nöts ut med tiden. De blanka, släta får repor och de mönstrade nöts ned och poleras upp.

Det spelar nästan aldrig någon roll vilken ytbehandling (blank, matt, hamrad, bränd, råslagen, osv.) ringen har från början. Efter 5 - 10 år har alla ringar ungefär samma mjuka, sidenmatta patina.

Det är också ringar med mönster som fortast blir omoderna och känns gamla.

Visst kan ringarna var individuella och rentav kul, men gör det då på ett sätt som verkligen passar er.

 

Händer och ringar

 

Ringar ska anpassa sig efter din hand och inte tvärt om.

Här är några saker att tänka på:

 

Har du korta fingrar, tag inte för breda ringar.

Då kan det bli svårt att böja fingrarna.

 

Om ni vill ha likadana ringar men den ena har större händer så kan man se till att ringarna blir proportionerliga.

Den med större händer kan ha samma slags ring fast lite bredare.

 

Ta inte en för bred ring om du har mycket handsvett eller lätt för att få eksem. En bred ring fungerar på precis samma sätt som en för tät sko. Det stannar fukt innanför som kan ge upphov till svampinfektion. (Alltså inte allergi.)

 

Har du fingrar som sväller och ändrar storlek mycket, så ta en smalare ring, gärna en med välvd insida eller en helt rund ringskena. Dessa är mycket lättare att få av när fingrarna svullnar. En platt bred ring suger fast som en sugpropp.

 

Om du är ovan vid att ha ringar så välj en ring som är lite tunnare. Ta heller inte en för bred eller för kantig ring. Dessa känns oftast mer på fingret.

 

 

Till sist:

Ta det lugnt och njut av att vara tillsammans.

Låt inte ringbeslutet överskugga andra viktigare beslut för er nu när vi är två.

Om ni inte kan bestämma er: Ta ett par enkla, billiga ringar nu och byt sedan när det mognat fram vad ni vill ha.

 

 

 

 

 

 

 

Text på sidan är © Sophies Silver - Illustrationsbilderna är  fria bilder från Unsplash

 

 

 

 

Design & Information

Enevägen 36 C

454 30 Brastad

post@sophiessilver.se

0768 - 299 553

 

Kundtjänst

 

Skötselråd - Smycken

 

Mått och storlekar

 

Kontakta oss

 

 

DISTANSHANDEL FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM