Kundtjänst

RENGÖRING AV SILVER & GULD - PUTSA SMYCKEN - SNÄLL VERSION

SVENSKA / SEK / INKL. MOMS

 

 

Start - Sophies Silver

 

 

 

START      Nyheter      Collier (Halsband)      Hängsmycken      Örhängen      Övriga smycken      Våra Smycken      Fakta om Smycken      Om firman

 

Kundtjänst och Information

 

 

 

 

Rengöring  Rena sanningen...  Rent - Snäll version  Bara doppa silver...  Huskur för silver  Återvinning & MiljöTitankrokarPärlor  Saltvattenspärlor  Sötvattenspärlor  Imiterade pärlor  Så blir pärlor till

 

 

Absolut Rent

 

 

Silver och guld

 

Det allra mest grundläggande för att hålla smyckena lika skinande och fina som när dom köptes är att tvätta dom regelbundet och ofta.

Du har dina smycken lika nära din kropp som dina underkläder och bestick, och dessa rengörs ju nästan dagligen med olika specialmedel.

 

 

När man använder smycken så får dom ett lager av svett, kroppsfett, luftföroreningar, smink och allt vad dom nu kommer i närheten av.

Det lagret hjälper till att få smycket att reagera med luften, att oxidera, att bli svart. Det gäller både silver och det guld som används i smycken. Det går bara lite långsammare för guldet.

Håller man smycket rent så har det mycket svårare att oxidera.

 

 

För att göra rent silver- och guldsmycken räcker det inte med att bara ha på sig dom när man duschar. (Man tvättar ju inte kläder genom att duscha med dom på sig...) Tvålen gör mest att det blir kalkavlagringar på smycket när det torkar.

 

Både silver och guld går alldeles utmärkt att diska med något diskmedel, men om det sitter stenar eller pärlor i smycket får man vara med försiktig. Se nedan.

Ibland får man ta till en tandborste eller annan mjuk borste för att komma åt i alla skrymslen.

Skulle smycket vara riktigt ingrott med smuts så kan man ta ett rengöringsmedel som innehåller lite ammoniak, och skura smycket med.

 

 

För c:a 90% av de smycken vi får rengöringsfrågor om i butiken så räcker det med en ordentlig skurning, men ibland har smycket hunnit att oxidera och då får man ta till silverputs.

Silverputs går utmärkt att använda även på guldsmycken. Dessa är gjorda av en legering (=blandning ) av guld, silver och koppar. Det är det inblandade silvret och kopparen som oxiderar och får guldet att mörkna. Därför fungerar samma medel på guld som på silver.

 

Gamla tiders silverputs var en blandning av rengöringsmedel, antioxidationsmedel och slipmedel. De nötte väldigt på smyckena.

Idag finns dessa medel separat.

Om smycket fortfarande är svart efter att det diskats så går man över det med ett antioxidationsmedel = ett silverputs. Den bästa sorten är som en slags skummande pasta som sköljs av. Vi rekommenderar inte det som man doppar smyckena i. Det fräter lite på metallen.

OBS! Man måste diska smycket först annars kommer medlet inte åt metallytan. Smutslagret är i vägen...

 

 

När smycket sedan är rent, kan det vara i behov av en liten polering.

Här kan man egentligen ta vilken slags milt polermedel som helst: lite gammeldags silverputs, tandkräm, bilpolish osv.

Ta lite polermedel på en mjuk trasa och gnugga smycket snabbt så blir det riktigt blankt igen.

Det finns även putsdukar impregnerade med ett polermedel att köpa i guldsmedsbutiker. Dessa räcker väldigt länge.

 

 

Om du har smycken med stenar eller pärlor i så får du vara lite försiktig.

Pärlor tål inte alls starka kemikalier! Här får man ta någon mild tvål, en mjuk trasa och ljummet vatten. Är smycket runt pärlan smutsigt, så ta det försiktigt och se till att inget av rengöringsmedlen kommer på pärlan.

Det finns även speciellt rengöringsmedel för pärlor.

 

Om det sitter någon ädelsten i smycket, så får man tänka på två saker:

- Det finns ädelstenar som inte tål starka kemikalier. T. ex: bärnsten, turkos, malakit, lapis lazuli, pärlemor. Dessa måste rengöras på samma försiktiga sätt som smycken med pärlor.

- Om stenen hålls fast med klor, så har det ofta letat sig in smuts och damm precis mellan stenen och klon. När man sedan gör rent så kan stenen sitta så löst att den trillar loss. Tvätta därför alltid smycken med stenar i över en skål och inte i handfatet där stenar kan försvinna ner i avloppet.

 

Om du har smycken som du tycker verkar hopplösa att få rena och fräscha igen

så kan du höra med någon guldsmedsbutik som har reparationsverkstad.

Dom brukar ta in och rengöra smycken professionellt.

 

 

 

 

 

 

Samtliga smyckemodeller, bilder & materiel på sidan är © Sophies Silver

 

 

 

 

Design & Information

Enevägen 36 C

454 30 Brastad

post@sophiessilver.se

0768 - 299 553

 

Kundtjänst

 

Skötselråd - Smycken

 

Kontakta oss

 

 

DISTANSHANDEL FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM