Kundtjänst

ÅTERVINNING OCH MILJÖTÄNK

SVENSKA / SEK / INKL. MOMS

 

 

Start - Sophies Silver

 

 

 

START      Nyheter      Collier (Halsband)      Hängsmycken      Örhängen      Övriga smycken      Våra Smycken      Fakta om Smycken      Om firman

 

Kundtjänst och Information

 

 

 

Rengöring  Rena sanningen...  Rent - Snäll version  Bara doppa silver...  Huskur för silver  Återvinning & MiljöTitankrokarPärlor  Saltvattenspärlor  Sötvattenspärlor  Imiterade pärlor  Så blir pärlor till

 

 

 

Smycken tillverkade på ett miljömässigt hållbart och etiskt sätt

 

 

Återvunna metaller


Det guld och silver vi använder kommer från återvunnet silver och guld som samlas in i Norden och raffineras i Norge av en miljöcertifierad leverantör. Allt guld är i 18K och allt silver är i 925 sterling silver. Vi använder inga oädla metaller i våra smycken.

 

Länk till leverantör
Länk till miljöcertifikaten

Samtliga smycken tillverkas sedan för hand i vår verkstad.
Allt restmaterial återvinns på samma sätt som gjorts i århundraden. Eftersom silver och guld är så dyrbart har guldsmeder alltid återvunnit allt material. Det finns väl inarbetade rutiner för att återvinna allt som kommer i kontakt med silvret och guldet i en juvelerarverkstad. Filspån, sandpapper eller verktyg som kan innehålla lite guld, till och med påsen i dammsugaren, allt samlas in för återvinning. Det kallas på fackspråk för "kratz".

Vi köper dock inte in guld eller silver.
Sådant handhas av speciella firmor eller guldsmeder som är certifierade för inköp av gammalt guld och silver. Dessa säljer i sin tur detta till återvinningsföretag som renar och smälter om metallerna till ny tråd och plåt som silver- och guldsmeder använder.
Vi hade en sådan certifiering under den tid vi hade fysisk butik, men har valt att inte förnya den p g a att det numera tyvärr förekommer rätt mycket stöldgods bland det gamla guld och silver som säljs. När allt sker online är det svårare att få en uppfattning om ifall allt är i sin ordning vid en sådan transaktion.

 

 

Mindre kemikalier och etiska ädelstenar

 

Tack vare att våra smycken är handgjorda kan vi även tillverka dom med mycket, mycket mindre kemikalier än en större firma där tillverkningen sker maskinellt. De 2-3 dl syra som behövs per år vid tillverkningen av silversmyckena, lämnas till återvinningscentralen när den är slutanvänd. Vi använder ingen cyanid utan förlitar oss istället på ren muskelkraft (och lite svett) för att rensa smyckedetaljerna av guld.

Vid tvätt och rengöring av smyckena använder vi ekologisk linsåpa. Efter att ha testat många olika ämnen genom åren har vi kommit fram till att det är det absolut bästa och effektivaste.
Det är också skönt och skonsamt på händerna för oss som jobbar med smyckena.

Diamanter, ädelstenar och pärlor köper vi endast från svenska inköpare med lång erfarenhet i branschen och som vi vet följer etiska regler för utvinning och produktion.

 

Askar och förpackningar

 

Våra varor sänds i pappkartonger. Efter hand som vårt lager av vita kartonger tar slut så kommer vi att gå över till bruna, ofärgade kartonger.

Vi håller även på att fasa ut de plastaskar som vi använder för våra smycken. När en sorts askar tar slut i vårt lager, så beställer vi nya av papp istället.

 

 

 

 

 

 

 

Samtliga smyckemodeller, bilder & materiel på sidan är © Sophies Silver

 

 

 

 

Design & Information

Enevägen 36 C

454 30 Brastad

doi@telia.com

0768 - 299 553

 

Kundtjänst

 

Skötselråd - Smycken

 

Kontakta oss

 

 

DISTANSHANDEL FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM