ORDLISTA FÖR SMYCKEN OCH SMYCKEDELAR sidan 3

 

 

   

 START

 NYHETER VÅRA SMYCKEN WEBBUTIK KUNDTJÄNST OM SORTIMENTET OM SOPHIES SILVER ALLT OM SMYCKEN   Rengöring   Guld - info   Stämplar   Ringstorlekar   Ädelstenar      Stenslipningar      Hårdhetsskalor   Diamantstorlekar   Ordlista

   Pärlor   Armbandstips   Ringspännesinfo   Titankrokar VANLIGA FRÅGOR HEMSIDESKARTA KONTAKTA OSS

 

 

  SOPHIES SILVER

  Lysekil

  SVERIGE

  TEL: 0768 299 553

 

  E-POST:

  post@sophiessilver.se

 

 

Vi har över 30 års erfarenhet av distanshandel.

Vi har över

30 års

erfarenhet av

distanshandel.

 

 

 

   

 

Ordlistan sidan:    1    2    3  

 

 

 

 

Mattslagen

Matt, ganska skrovlig yta på ett smycke. Mycket skrovligare än om den bara borstats.

 

 

Nickelfritt

Det går egentligen inte att få guld eller silver helt 100% fritt från nickel. Det finns alltid mycket, mycket små rester kvar av nickel (och en hel del andra ämnen). De smycken som kallas nickelfria är de som har så låg nickelhalt att de uppfyller konsumentverkets krav på renhet. Den halten är så låg att det krävs mycket känslig specialapparatur att mäta den.

 

 

Oxiderad

Silver blir svart med tiden. Ibland vill man ha svärtan som en effekt och då skyndar man på den naturliga processen. Man oxiderar smycket.

 

 

Pennhamrad

Ytan på ett smycke som hamrats med en hammare som har ett långsmalt mejselformat huvud. Ytan får då många långsmala slagmärken.

 

 

Platina

Platina är en metall som är ädlare, tyngre och dyrare är både silver och guld. Den är silvervit i färgen. I Sverige är det ganska ovanligt med platinasmycken. Platina och vitguld är INTE samma sak!

 

 

Ploppar

Det som snurrebussar oftast kallas.

 

 

Rodinerad

Silver eller vitguld som belagts med ett tunt lager av metallen rodium för att få samma glans och färg som platina.

 

 

Råhamrad

Yta på ett smycke som hamrats med en skrovlig hammare eller på ett skrovligt städ. Ytan ser då lite ut som råsilver och blir inte så blank.

 

 

Rödguld

Den vanligaste benämningen på vanligt smyckesguld. Det mesta som vi kallar rödguld är i princip mer gult än rött till färgen. Det är en språklig rest från gammalsvenskan.

 

 

Skruv

(-örhänge)

En mekanism på ett örhängen som inte kräver att man har hål tagna i öronen. Ett skruvörhänge skruvas fast mot örat.

 

 

Släggsmidd

Yta på ett smycke som hamrats med slägga. Ytan blir då lite mattare, skrovlig och får en ganska grov struktur.

 

 

Snurrebuss

Den lilla grej som låser fast örhänget på baksidan av örat. Kallas ofta för ploppar.

 

 

Snäppe

Insticksdelen på ett colliélås.

 

 

Springring

Det vanligaste låset. Finns i många storlekar.

 

 

Sterlingsilver

Den silverlegering som används till smycken i Sverige. Den innehåller 92,5% eller 925 tusendelar silver och resten koppar. Den stämplas med stämpeln 925.

 

 

Stift

(-örhänge)

Örhänge för det som tagit hål i öronen. Örhänget sitter på en lite ”pinne/tråd” som går genom örat.

 

 

Stämplar

Alla silver-, guld- och platina arbeten stämplas med ett antal stämplar som talar om vem, var, när och av vad saken är gjord. Mer om stämplar hittar du om du klickar på ”Stämplar” överst på sidan.

 

 

Titan

Titan är en vitgrå, hård och inte alltför dyr metall som ibland används i smycken. Titan är den enda metall som kroppen inte blir allergisk eller reagerar mot. Titan används till de skruvar, spikar och skenor som man kan operera in i kroppen. Titan kan även värmas till att få andra färger.

 

 

Verksilver

Den silverlegering som används till bestick i Sverige och är den hårdaste av silverlegeringarna.  Den innehåller 83% eller 830 tusendelar silver och resten koppar. Den stämplas med stämpeln 830. I utlandet används den även till smycken, men dessa kan man bli lite grön av eftersom verksilvret innehåller mer koppar än sterlingsilvret.

 

 

Vitguld

En slags guld som tagits fram för att likna platina, fast inte lika dyr. Vitguld innehåller lika mycket guld som vanligt guld t.ex. 18K, 75%, men en del av legeringsmetallerna (de inblandade metallerna) är palladium, som gör att guldet ser väldigt ljust, ”vitt”, ut. Vitguld är dock inte helt vitt utan har en svagt gul nyans. Vitguld beläggs därför med ett tunt lager rodium. Detta lager nöts med tiden bort och måste ibland göras om.

 

 

 

Örstickare

Ett annat namn på örhänges-stift. Örhänge för det som tagit hål i öronen. Örhänget sitter på en lite ”pinne/tråd” som går genom örat.

 

 

   << FÖREGÅENDE

Ordlistan sidan:    1    2    3  

 

Om du vill veta mer om metaller och ädelstenar kan du gå in på Sveriges Provningsanstalts hemsida: www.sp.se   eller www.swedac.se .